Herkent u dat? Een bibbertje in je ene hand terwijl je rustig koffie zit te drinken. Een beetje stijver in de benen, waardoor je moeilijker uit de auto stapt dan voorheen. Aanvankelijk lijkt er niets aan de hand. Je denkt dat je gewoon vermoeid bent en wat trager wordt. 

Maar het zouden de eerste symptomen kunnen zijn van de ziekte van Parkinson. De ziekte van Parkinson treft zowel mannen als vrouwen, meestal rond hun 50e tot 70e levensjaar, maar soms ook veel eerder. Naar schatting zijn er in Nederland 100.000 mensen die aan deze ziekte of een verwante aandoening lijden. Als gevolg van de vergrijzing zal dit aantal de komende jaren sterk toenemen.

De verschijnselen van de ziekte van Parkinson treden op door langzame afsterving van bepaalde cellen in een kern van onze hersenen, de zwarte kern (substantia nigro). Hierdoor wordt een belangrijke chemische stof (dopamine) niet meer in voldoende mate aangemaakt. Dopamine is nodig om signalen van de hersenen door te geven aan de spieren. Het tekort aan dopamine verstoort de verbindingen. De oorzaak van het afsterven van de dopamine producerende cellen is nog onbekend.

De ziekte van Parkinson is een ongeneeslijke, soms snel, soms langzaam voortschrijdende ziekte. Vaak duurt het jaren voordat de symptomen zo erg zijn dat ze problemen opleveren. Maar op de lange termijn zijn de vooruitzichten ronduit somber, Lopen, in beweging komen of juist stoppen, wordt steeds moeilijker. Er ontstaan problemen met schrijven, slikken, spreken en een trage stoelgang.  Er treden evenwichtsstoornissen op. Naast pijn en invaliditeit, leidt deze chronische ziekte vaak tot depressies en een groot verlies aan levenskwaliteit.

Medicijnen kunnen dit proces wel afremmen, maar niet tot stilstand brengen. In een vergevorderd stadium kan alleen nog een neurochirurgische operatieve behandeling de klachten doen verminderen.

 

Smaller - A Poem about Parkinsons (World Parkinson's Congress)
Andy McDowell was diagnosed with early onset PD in December, 2009, aged 43. He wrote the poem "Smaller" for his children - to help them understand what was happening to him. The defining message being that whilst Parkinson's has forever changed him - and the body he inhabits - he's still his own man.